En unik möjlighet att mötas i en magnifik sal, i en fantastisk byggnad med hyllad arkitektur

Bergasalen är belägen i Skutskärs Missionskyrka, Älvkarleby kommun, 15 minuter från Gävle (1 timme från Uppsala). Byggnaden invigdes år 1908 i nygotisk stil och är enastående till sin karaktär. Bergasalen var tidigare en kyrksal magnifik med stor rymd, dubbel takhöjd samt läktare. Fantastiskt ljusinsläpp strömmar via de många och stora katedralfönstren. Här får över 100 sittande gäster plats att umgås, äta och fira. Ännu fler får plats vid exempelvis dop- eller bröllopsceremoni.

 

Hyllad arkitektur

Invändigt finns den vackra kyrksalen med foaje och separat ingång. Här finns betydande interiöra värden. Kyrksalen har mycket vackra, öppna och svängda takstolar i gran. Salen har dubbel takhöjd och granpanel på väggar och tak. Panelen är målad i ljus och vit lasyr.
— Sofia Åberg, arkitekt

Bergasalen har mycket vackra, öppna och svängda takstolar i gran. Salen har dubbel takhöjd samt ljust laserad granpanel på väggar och tak.

Både nuvarande och äldre kulturmiljöprogram tar upp byggnaden, i kontrasterande rött och gult tegel, som en “storslagen byggnad av högt intresse”.

Den representerar sin tid på ett rikligt sätt, och har vackra proportioner. En medveten materialbehandling och detaljutformning bidrar till estetiska, konstnärliga och arkitektoniska värden.

Exteriören är byggd i nygotisk stil enligt ritningar av arkitekt R Wallin från Ullfors i Norduppland. R Wallin var mycket engagerad i uppförandet, vilket lyste igenom via hans korrespondens med de byggnadsansvariga för projektet.

Med engelska influenser återupplivades under 1800-talet gotikens formspråk genom den nygotiska arkitekturstilen.

Fasaden är murad i kryssförband i omväxlande rött och gult tegel, vilket ger en fantastisk variation i fasaden. Ovanför sockeln i huggen sten återfinns några varv med rött tegel murat i så kallad munkförband. Hörnen mot väster markeras genom murning i rött tegel.

Fönstren är rakt spetsbågiga (spetsbågen är karaktäristisk for gotisk arkitekturstil). Ovanför dessa finns en dekorativ mönstermuming i rött tegel som har en spetsbågeform där cirkelsegment möts. Det gultonade teglet har sitt ursprung i Vattholma norr om Uppsala och det rödaktiga teglet kom från Mehedeby utanför Tierp.

Under takfoten återfinns dekorativa listornament i kontrasterande rött och gult tegel murade i kubform, tandsnitt, och mot murlivet diagonalt ställda tegelstenar, strömskift.

Fasaden har dekorativt utformade dragstag i smide. Sadeltaket har en falsad skivtäckning i plåt.

Källor och referenser: Karl Åke Lindblad (lokalhistoriker), Agneta Pettersson (antikvarie inom kulturmiljö och certifierad sakkunnig i kulturvärden vid Stiftelsen Upplandsmuseet), Sofia Åberg (arkitekt vid Älvkarleby kommun).