
En rik och sprakande historia
Bergasalen är belägen i den tidigare Missionskyrkan i Skutskär. Byggnaden uppfördes år 1907 och invigdes året därpå. Den beskrivs som “storslagen av högt intresse”.
Året var 1903 och sågverksbolaget på den lilla orten Skutskär i Norduppland hade just beslutat att upplåta mark till bygdens missionsförsamling. Beslutet hade föregåtts av en tids uppvaktningar från medlemmar i församlingen. Tidigare hade medlemmar av församlingen samlats i en närliggande samlingslokal som efter en tid inte räckte till. Man önskade att sågverksbolaget ställde upp och visade välvilja genom att donera en mark till församlingen som skulle användas till att bygga en kyrka värd namnet.
Efter att sågverksbolaget donerat marken påbörjades arbetet med stor entusiasm. Eldsjälar samlades för att diskutera och man började resa runt i landet för att inhämta inspiration. Ett besök var till Tolfta strax norr om Tierp. Så, år 1906, fattades beslut om att bygga kyrkan. Man var på grund av kostnadsläget först osäker på om kyrkan skulle byggas i trä eller i tegel. Men efter överläggningar beslutades det att kyrkan skulle byggas i tegel och uppföras i nygotisk stil enligt ritningar av arkitekt R Wallin från Ullfors.
Byggnationen startade 1907 och det var byggmästare Sax som åtagit sig att leda bygget.
Arkitekt R Wallin visade på stort engagemang för projektet. Engagemanget skiner igenom i korrespondensen med de byggnadsansvariga. R Wallin skriver den 14 mars år 1907 byggnadskommittén att det vore ”Bäst om ni följer ritningen i det närmaste.” Han var mycket mån om att bygget skulle följa hans vision.
Äldre bild från år 1928 över kyrkan och den tillhörande prästbostaden.
Stora salen renoverades mellan år 1967-68 och byggdes om fundamentalt efter ritningar av arkitekt Janne Feldt från Karlstad. I samband med nyinvigningen år 1968 var arkitekt Feldt inbjuden att medverka och berätta om sitt verk.
Janne Feldt från Karlstad var ansvarig arkitekt för den fundamentala renovering och modernisering som gjordes av interiören under 1967-68.
Han kunde av hälsoskäl inte medverka vid invigningen men sammanfattade sin bakomliggande arkitektoniska vision med renoveringen i ett personligt brev.
Arkitekt Feldt ville med sin omgestaltning så långt som möjligt tillfredsställa “vad nutidsmänniskan önskar”. Renoveringen innebar att den tidigare kyrksalen fick en ljusare samt en modernare karaktär.
Ljusinsläppet ökade genom att de tidigare läktarna som löpte jämsmed långsidorna av kyrksalen avlägsnades under renoveringen 1967-68.
“Den resning som de limmade träbågarna avser att ge rummet förstärkes av korväggens samlade tegelparti [...]”
Källor och referenser: Karl Åke Lindblad (lokalhistoriker), Agneta Pettersson (antikvarie inom kulturmiljö och certifierad sakkunnig i kulturvärden vid Stiftelsen Upplandsmuseet), Sofia Åberg (arkitekt vid Älvkarleby kommun).
Byggnationen fortsatte år 1920 utifrån arkitekt R Wallins ursprungliga ritningar.
Söndagsskola år 1927.
Många frivilliga gav en hjälpande hand under byggnationen.